LAÜ Araştırma Görevlisi Murat Helvacı, zeytin üretiminde büyük sıkıntı yaratan ‘zeytin sineği’ ile ilgili bilimsel bir çalışma yaptı…
Üreticiler bilgilendirilecek
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Helvacı, KKTC’de zeytin üretiminde büyük sıkıntılar yaratan ve maddi zararlara neden olan “zeytin sineği” ile ilgili bilimsel bir çalışma yaptı. Çalışmasının KKTC’de ilk olduğunu belirten Helvacı, çalışması ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
Kuzey Kıbrıs’ta tüketimi önemli bir yer tutan zeytinin üretiminin giderek yaygınlaştığını dile getiren Helvacı, “Zeytin yetiştiriciliğinin artmasıyla, zararlılarla mücadele konusunda da bilinçli ve bilimsel önlemler alınması gerekiyor” dedi.
KKTC’de zeytin sineğinin zeytinin irileşme ve yağlanma zamanında kendini gösterdiğine dikkat çeken Helvacı, zeytin sineğinin yumurtasını meyve üzerine açtığı V şeklindeki yarıktan meyve içerisine bıraktığını, yumurtanın meyve içerisinde açıldığını ve larva (kurtçuk) döneminin meyve içerisinde meyve etiyle beslenerek geçtiğini belirtti. Zeytin sineğinin meyvelerin çürüyüp dökülmesine ve zeytinyağı miktarının azalmasına neden olduğunu söyleyen Helvacı, normal yıllarda zarar oranının %15-30 olduğunu, sinek salgınının olduğu yıllarda ise bu oranın % 80’e kadar çıktığını sözlerine ekledi.
KKTC’de bugüne kadar zeytin sineği konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını belirten Helvacı, projesi kapsamında Güzelyurt ve Girne bölgesinde yapılan çalışmalar neticesinde zeytin sineğinin ilk çıkış zamanının ve diğer evrelerinin belirlenip, yapılabilecek mücadele konusunda üreticilerin bilgilendirileceğini açıkladı.