LAÜ IV. Psikoloji Günleri gerçekleştirildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından IV. Psikoloji Günleri kapsamında “Ayrılık” temalı konferans düzenlendi. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadettin Yıldız’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlik, iki gün boyunca devam etti.
Etkinlikte, Öğretim Görevlisi Cemaliye Direktör “Ayrılık Sevdaya Dahil” anneden ilk kopuşun doğumla olduğunu, anne ile kurulan duygusal bağın, yakın ilişkinin ayrımına vardığında kaygının da başladığını, bağlanma figürü olan annenin, yokluğuna ilişkin yoğun bir kaygı duymaya başlandığını dile getirdi.
Öğretim Görevlisi Angelika H. Şimşek ise “Psikoloğun Yaslanamaması Miti” sunumunda, insanın doğumundan ölümüne kadar geçirmiş olduğu kayıp süreçlerini ele alarak, yaşanılan her bir kayıp ile yas sürecine girildiğini belirtti.
“Ayrılığa Tahammül Nasıl Olur?” başlıklı sunumunda Yrd. Doç. Dr. Çağay Dürü, ayrılığa tahammül etmeyi kolaylaştıran etkenleri; insanın kendi ve karşısındakilerin zihnini anlama kapasitesi, duygularını düzenleyebilmesi, uyum kapasitesini yeni deneyimlere açık olarak arttırması, ilişkide ayrışmaya izin vermesi ve kendi doğrularına göre bir hayat kurma iradesi ortaya koyması olarak sıraladı.
Yrd. Doç. Dr. Enil Afşaroğlu Eren, “Gestaltça Arışabilmek” başlıklı sunumunda, yaşamın bir ayrışma-buluşma süreci olduğunu söyleyerek, ayrışma-buluşma işlevlerinin yaşamın her alanında, gelişimin her düzeyinde olduğunu belirtti. Eren, “Gestalt yaklaşımı, insanların acıyı, kaybı, gerilimi yaşamaları, polaritenin bir ya da diğer ucunu seçmenin çözüm olmadığını, memnuniyetsizliklerin, acıların aslında yaşamın doğallığı olduğunun anlaşılması için fırsatlar olduğunu vurgular” diyerek, bireyin içselliğiyle temas etmesini desteklediğini ve bilinç gelişimi döngüsünün tamamlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti.
“Bitmemiş Türkü” başlıklı sunumunda Doç. Dr. Zihniye Okray, kadın erkek ilişkilerindeki ayrılıklar, tahammülsüzlükler ve çok sevilse bile ayrılmak zorunda olan bireylerin Psikanalitik Kuram çerçeversinde inceleyerek, aslında hiç kimsenin gerçek ayrılıklar yaşayamadığıyla ilgili literatür incelemesine dayalı bir sunum yaptı.
“Romantik İlişkilerde Ayrılık; Hesaplaşma, Atıflar, Başa Çıkma ve Geliştirici Ayrılık” başlıklı konuşmasında Yrd. Doç. Dr. Sultan Okumuşoğlu, hemen hemen her insanın hayatının bazı döneminde yaşadığı bir deneyim olan romantik ilişki ayrılıklarının etkilerini anlattı. Okumuşoğlu, ayrılıkların hayatın duygusal, psikolojik alanlarına olan etkilerinin yanısıra, bireyin hayatının sosyal, fiziksel ve hatta finansal alanlarını da etkilediğini söyleyerek, araştırmaların giderek ayrılığın yol açtığı sıkıntı ve strese değil de ayrılık sonrası atıflar, muhasebeler, başa çıkma tarzları ve ayrılık sonrası güçlenme kavramlarının araştırılmasına yöneldiğini belirtti.
Psikoloji Günleri’nin ikinci gününde ise “Travmatik Yas Tanı Koyma ve Tedavi”, “İlişkiler: Ayrışma ve Bütünleşme”, “Çocuk Terapisine Dair”, “Harnıp Ağaçlarının Altında: Kayıp ve Yas” ve “Gevşeme Teknikleri” konulu çalıştaylar düzenlendi.