LAÜ’de müze eğitimine dikkat çekildi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri tarafından, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferda Kömleksiz öncülüğünde Dünya Müzeler Haftası nedeniyle “Dünya Müzeler Haftası Açılış Paneli” düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panel öncesinde “Güzelyurt Arkeoloji Müzesi’nden Çocuklara Hikayeler” konulu canlı performans sergisi yapıldı.
Panele konuşmacı olarak KKTC Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Emine Sivri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Okvuran, Yrd. Doç. Dr. Ferda Kömleksiz ve Arkeolog Dr. Hazar Kaba katıldı. Etkinlik öncesinde öğrenciler, Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi’nden seçmiş oldukları bir objenin kitablarını alarak, Helenistik ve Roma Dönemi kıyafetleri ile sahneye çıktı ve konuklara müze eğitiminin önemine dikkat çeken özlü sözler söylediler.
“Müzede Eğitim” konusundaki sunumunda eğitimle ilgili teorilere yer veren Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, müzelerin işlevini belgeleri toplama, arşivleme, koruma, sergileme ve eğitim olarak belirtti.
Doç. Dr. Ayşe Okvuran ise “Müze Eğitimi Uygulamaları” konulu sunumunda, müze eğitiminin temel amacının toplumda bir müze kültürü yaratmak, müzelere eğitim işlevi kazandırmak ve böylece müze konusunda farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti.
Aidiyet duygusu müzecilik için önemli
KKTC Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı olarak müzeciliğe nasıl baktıklarını açıklayan Şahap Aşıkoğlu, müzecilik konusunda düzenlenen konferanslara, etkinliklere sahip çıkacak politikalar üretmek ve bu konuda eğitim vermek gerektiğini dile getirdi. Aşıkoğlu, aidiyet duygusunun ülkeler için önemli olduğunu bu sebeble çocukların ve gençlerin ülke kültürüne sahip çıkması konusunda eğitilmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
“Eski Eserler ve Müzecilik Çalışmaları” konusunda bilgi veren Emine Sivri, ilk müzenin 1882 yılında şuan Güney Kıbrıs’ta bulunan Victoria Müzesi olduğunu, ilk kazı çalışmalarının da Kıbrıs’a Amerikan konsolosu olarak atanan General Luigi Palma di Cesnola tarafından yapıldığını dile getirdi.
Soli Antik kalıntıları hakkında bilgi veren Hazar Kaba, “Soli’nin Altın Yaprakları” sergisinde o dönemde yaşayan insanlar hakkında bilgiler verildiğini, çocukların, kadınların ve erkeklerin kullanmış olduğu takıları, eşyaları göstererek Antik Soli halkının ne kadar zengin olduklarını dile getirdi.
Son olarak amaçlarının KKTC’de müze eğitimini canlı tutmak olduğunu söyleyenYrd. Doç. Dr. Ferda Kömleksiz ise müze eğitimi dersi kapsamında yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve müze eğitiminin önemi üzerinde durdu.
Panelde ayrıca, öğrencilerin hazırladıkları kısa drama filmleri de gösterildi. Panel sonrasında Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş eşliğinde Soli Antik Kenti ve Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi’ne inceleme gezisi düzenlendi.