Bölümün öngördüğü dersleri baÅŸarıyla tamamlayan öğrenciler “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” ünvanı almaya hak kazanırlar. BaÅŸarılı öğrenciler; Beslenme ve Diyetetik programlarının yanı sıra saÄŸlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında da yüksek lisans ve doktora eÄŸitimlerine devam edebilirler.
Diyetisyen, uluslararası meslek sınıflamasında Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte Sağlık Hizmetleri Sınıfı içinde yer almaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü toplumun beslenme durumunun saptanması; sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi; ülkenin beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması, önerilmesi ve uygulanması; ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanması; besin analizleri, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi; hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması; toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda uygulama ve araştırmalar planlayıp yürüten bir bölümdür.
Mezunlar akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, anne-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca mezunlar, diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.
Bölümümüzden, mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneğine üye olabilirler. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) üyesidir.
Yaşam boyu, toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının koruması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, Uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne saygılı DİYETİSYEN yetiştirmek, Bilim ve teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.
Temel hedefimiz Beslenme biliminin ilkelerinin sağlık ve hastalık durumlarında uygulanmasını sağlamak, bu doğrultuda eğitim, araştırma yapmak ve sürekli gelişmektir.
Toplu beslenme alanında donanımlı mezunları ile yaptığı bilimsel çalışmalar ve danışmanlık hizmetleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, tercih edilen, sürekli gelişen, örnek ve lider bir bölüm olmak, bölümümüzü, üniversitemizi ve ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek esas gayemizdir.
Çalışma Alanları;
1. Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları
- Böbrek Hastalıkları Bakım Üniteleri
- Diyabet Tedavi ve Bakım Üniteleri
- Metabolizma Hastalıkları Üniteleri
- Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları
- Onkoloji Üniteleri
- Rehabilitasyon Üniteleri
- Transplantasyon Üniteleri
- Kardiyoloji Üniteleri
2. Halk Sağlığı
Aile Sağlığı Merkezleri
Anne-Çocuk Sağlığı Merkezleri
Zayıflama Merkezleri
Medya
İşçi Sağlığı Merkezleri
Spor Kompleksleri ve Spor Salonları
Yaşlı Bakım Evleri
Çocuk Esirgeme Kurumları
Okul Beslenme Eğitimi Programları
Besin Üretim ve Pazarlama Hizmetleri
Besin Kontrol Laboratuvarları
Uluslararası Besin ve Beslenme Kuruluşları
3. Toplu Beslenme Sistemleri Hizmetleri
Okullar
KreÅŸler
Oteller
Huzurevleri
Yemek Fabrikaları
Kamu Kuruluşları
Hava Ulaşım Hizmetleri
Deniz Ulaşım Hizmetleri
Demiryolu Ulaşım Hizmetleri
Restoranlar
Sağlık Kuruluşları