• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
  • Türkçe
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

LAÜ Öğretim Üyesi çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine değindi

  • Home
  • LAÜ Öğretim Üyesi çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine değindi

LAÜ Öğretim Üyesi çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine değindi

Okullar Açılıyor Çocukların Beslenmesine Dikkat Edin

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, yeni eğitim yılı başlamadan çocuklarda sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, temel beslenme alışkanlıklarının bu çağda kazanılabileceğini vurguladı.

Okul çağı döneminin hızlı büyüme, gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsadığı için sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem olarak kabul edildiğini belirten Bardak, bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenmenin; bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısını olumlu yönde etkilediğini ve yetişkinlik döneminin temel beslenme alışkanlıklarının da bu dönemde kazanılabileceğini dile getirdi.

“Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların sınıfta dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve böylelikle okul başarılarının düşük olduğu saptanmıştır” diyen Bardak, aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli, kendi beslenme alışkanlıkları ile rol model olduklarını unutmamaları gerekliliğine dikkat çekti. Bardak, öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, ebeveynlerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmekte olduğunu ifade etti.

Kahvaltı altın ve en önemli öğün

“Sabah kahvaltısının, çocukların büyüme ve gelişiminde ne kadar önemli olduğu kabul edilen bir gerçek olmasının yanında uzun süreli açlığın ardındaki ilk öğündür. Bu süre 8 saat ile 12 saat arasında değişmektedir. Bu açlık süresinin ilk 3-4 saatinin ardından geçen süre büyümekte olan çocuğun gereksinimi olan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının kendi vücudundaki depolardan sağlanmasını gerektirir” diyen Bardak, kahvaltı alışkanlığı kazanmak kadar kahvaltıda alınan besinlerin çeşitliliğinin ve miktarının da aynı önemi taşıdığını söyledi.

Evinde kahvaltı yapamayan birçok öğrencinin çözümü kek, simit, poğaça, açma gibi besin değeri düşük ancak enerji değeri yüksek yiyeceklerde aradığını, gelişim çağındaki çocukların kahvaltıda protein değeri yüksek gıdaları tüketmelerinin teşvik edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Bardak, poğaça, açmanın içerisinde bolca yağ olan, beyaz undan yapılan bir besin olduğu için faydasından çok zararının olduğunu ve içerisinde fazla yağ barındırdığından hem açlık şekerini arttırdığını hem de kısa süreli bir tokluk hissi verdiğini dile getirdi.

Evde kahvaltı yapmaya zamanı olmayan çocuklar için önerilerde bulunan Bardak, tam tahıllı ekmekten sandviç hazırlamasının daha faydalı olacağına ve peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, taze sebzeler, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, 1 adet mandalina gibi 1 porsiyon meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneği olduğunu belirtti.

Tenefüsler ve ara öğünler

“Çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Çocuğunuzun hoşuna gidecek taze hazırlanmış bir sandviç, süt, ayran, taze ya da kuru meyve, sebze çubukları gibi alternatifler hazırlanıp beraberinde okula gönderilebilir”  diyen Bardak, çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de hem besin içeriği hem de hijyen açısından dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bardak, çocuklara etiket okuma alışkanlığı kazandırılarak son kullanma tarihine bakmaları, tarihi geçmiş ürünleri almamaları ve tüketmemelerinin öğretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

  • Türkçe

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır