• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
  • Türkçe
    • English
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

Uncategorized @tr

  • Home
  • Uncategorized @tr
  • LAÜ Öğretim Üyesi Bardak: Okul başarısı sağlıklı beslenmekten geçer

LAÜ Öğretim Üyesi Bardak: Okul başarısı sağlıklı beslenmekten geçer

Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak sağlıklı beslenmenin okul başarısı üzerindeki etkisine dikkat çekerek, çocukların beslenmesi hakkında bilgiler verdi.

“Ev ortamında çocuğunuzun sevdiği besinlere ağırlık verilmeye çalışılsada okul ortamında besin çeşitliliği daha az olabilmekte, arkadaş çevresinden ve evden uzak olmalarından ötürü çocukların besin tüketimleri  etkilenebilmektedir” diyen Bardak, her çocuğun besin tüketimi, ihtiyacı ve harcamasının farklılık göstermekte olduğunu dile getirdi. Bardak, her çocuk için boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite düzeyinin değişkenlik gösterdiğini ve buna bağlı olarak bazal metabolizma hızının değiştiğini belirtti.

Çocukların kahvaltı öğününde süt veya yumurta tüketmesi önemli

Atın öğün olarak değerlendirilen kahvaltı öğününün önemine dikkat çeken Bardak, okul menüsünde kahvaltı yer alsa dahi çocuğun okula giderken süt ya da yumurta tüketmesine özen gösterilmesinin kaliteli protein tüketimini de artıracağını dile getirdi. Bardak, okul çağındaki çocuklarda kahvaltının başarıyı ve büyümeyi etkileyen en önemli faktör sayılmakta olduğunu belirterek, peynir, ekmek ve yumurtanın çocuk kahvaltısının temelini oluşturduğunu, bu nedenle çocuğa seveceği krep ya da krep formunda tostlar hazırlanmasını önerdi. Bardak, son yıllarda çocukların kahvaltı tercihleri arasında tahıllı gevreklerin büyük yer tuttuğunu ancak gevrek seçerken çok şekerli olmayan ve tam tahıllı gevreklerin tercih edilmesi gerektiğini ve çocuğun kahvaltı yapamadığı zamanlarda ise peynirli küçük bir sandviç hazırlanabileceğini söyledi.

Fındık, ceviz ve badem çocuklar için doğru enerji kaynağı

Sağlıklı beslenen çocuklarda zihin performanslarının düzenli beslenmeyen çocuklara göre daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla da kanıtlandığını belirten Bardak, çocuklara ara öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklar, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinlerin verilmesinin çocukların okul dönemindeki fiziksel aktivitelerinin yoğun olduğu düşünüldüğünde, bu besinlerin onlar için doğru enerji kaynağı olacağını ifade etti.

Beslenme çantası hazırlanırken mutlaka proteinden zengin besinler tecih edilmeli

“Çocukların okula devam ederken kalitesiz atıştırmalıklar tercih etmesi ya da yemekleri gereğinden büyük porsiyonlar halinde tüketmesi nedeniyle kalori alımı ihtiyacından fazla olmaktadır” diyen Bardak, karbonhidrat tercihleri hazır satılan kek, kurabiye gibi şekerli gıdalardan yana olursa sağlıksız bir şekilde kilo alımının söz konusu olduğuna değindi ve beslenme çantası hazırlanırken mutlaka proteinden zengin ( peynirli sandüviç, peynirli ekmek, yumurta, süt vb.), yağlı tohumlar (ceviz, badem) ve meyve grubuna (mevsimine uygun) yer verilmesine dikkat çekti.

Bardak, “Çocuğunuzun öğle yemeğini okulda tüketmesi durumunda kurumların beslenme ve diyet uzmanlarının olduğundan emin olunuz. Kurum diyetisyenleri öğünün içeriğinin dengesinden, besinin hazırlanma şekli ve porsiyonlamasına kadar etkili olacaktır. Bu şekilde beslenen çocukların ikindi ara öğün ve akşam yemekleri mutlaka öğle yemeklerin göz önünde bulundurularak planlanmalıdır” diyerek, besin tüketimleri kadar su tüketim miktarının da önemli olup okulda tüketilen su miktarı sorgulanıp eksik kalan miktarın evde tamamlanarak günde ortalama 1-1.5 lt su tüketiminin yakalanmasın gerekliliğini vurguladı.

Bardak, çocukların mümkün olduğunca boyalı, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak tutularak sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasının son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyerek, tüm çocuklara akademik açıdan başarılı, sağlıklı ve mutlu bir yıl diledi.

  • Türkçe
    • English

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır