CEZERİFEST2026 – Daha İyi Kentler İçin Tasarla

TİKA Lefkoşa Porgram Ofisi Tarafından gönderilen bilgilendirme metni;
‘Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Eğitim Projeleri Koordinatörlüğü Bilim ve Teknoloji Eğitim Programı (BİTEP) kapsamında Cezeri LAB ve/veya Cezeri Studio kurulumları gerçekleştirilerek mahallinde ve Türkiye’de eğitimler verilmektedir. Tamamlayıcı bir faaliyet olarak kurulum yapılan ülkelerde Laboratuvarların verimli bir şekilde kullanımını ve projenin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına da her yıl CezeriFEST adı altında belirli tematik başlıklara sahip bir teknoloji-tasarım yarışması düzenlenmesi planlanmış, 2024 ve 2025 yıllarında iki CezeriFEST gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda üçüncüsü, “Daha İyi Kentler İçin Tasarla” temasıyla gerçekleştirilmesi planlanan ‘CezeriFEST 3D Tasarım ve 3D Baskı Yarışması’nın Kasım 2026 ayında Türkiye’de icra edilmesi öngörülmektedir. Bu yılki CezeriFEST, Worldwide ve Anadolu başlıklı iki kategoride gerçekleştirilecek olup; Anadolu kategorisi, Türkiye’deki yabancı öğrenci ve akademisyenlere özel bir başlık olarak kurgulanmıştır.
Yarışmaya sunulacak eserlerin, öncelikle CezeriLAB ve Cezeri Studiolardaki imkânlar kullanılmak suretiyle hazırlanması öngörülmekle birlikte, bu imkânların bulunmadığı ülkeler ve kurumlar nezdinde de yarışmanın duyurulması ve katılımın teşvik edilmesi uygun görülmüştür.
- Yarışmaya katılmak isteyenler için, www.cezerifest.net adresi aktive edilmiş olup; yarışmaya hazırlanmak isteyenlerin 30 Temmuz 2026 saat 23:59’a kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
- Kayıt başvurusu yapanların mail adreslerine, kullanıcı şifresi gönderilecektir. (Kullanıcı adı kayıt sırasında verdikleri e-mail adresidir.)
- Kayıt başvurusu yapanlar, kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak aynı adreste sunulan sunum formu dosyasını ve diğer evrakı indirebileceklerdir.
- Yarışmacılar tasarladıkları eseri, kullanıcı adı ve şifreyi kullanarak, 01 Ağustos 2026 tarihinden itibaren 30 Ağustos 2026 saat 23:59’a kadar www.cezerifest.net adresine yükleyebileceklerdir.
- Süreç içinde gerekirse yarışmacılar online görüşmeye davet edilerek eserleriyle ilgili mülakat yapılması da gündeme gelebilecektir.
- Tüm değerlendirmelerden sonra, finale kalan 10 tasarım 30 Eylül 2026 tarihinde www.cezerifest.net adresinde ilan edilecektir.
- Finale kalan yarışmacılar bütün masrafları Başkanlığımızca karşılanmak üzere 01-06 Kasım 2026 tarihlerinde final sunumlarına katılmak üzere Türkiye’ye davet edilecektir.
- Final aşamasında, tüm yarışmacılar jüri önünde sunum yapacak ve kendilerine sunulan 3D yazıcıları kullanarak eserlerini üreteceklerdir.
- Jüri tarafından seçilen eserler, 06 Kasım 2026 tarihinde düzenlenecek ödül töreninde ilan edilerek kazananlara ödülleri takdim edilecektir.’

