• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
  • Türkçe
    • English
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

Uncategorized @tr

  • Home
  • Uncategorized @tr
  • Covid-19 Sonrası Yeni Nesil Yiyecek-İçecek İşletmeleri

Covid-19 Sonrası Yeni Nesil Yiyecek-İçecek İşletmeleri

Lefke Avrupa Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlker Türkeri, Covid-19 sonrası yiyecek-içecek sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Covid-19 salgını hayatın her kesimini olumsuz etkilediği gibiGastronomi sektörünü de oldukça olumsuz etkilemiştir. Ancak sektörün ayakta kalması için normalleşmeye dönülmesi gerekmektedir. Normalleşme sürecinden kasıt ise Covid-19 salgını milat kabul edilerek yeni düzenin gerektirdiği bir dizi önlemlerin alınması ve sürdürülebilir olmasıdır”diyen Türkeri, bu da hijyen ve sanitasyon kurallarından menü modifikasyonu ve restoran masa düzenine kadar bir dizi işlemlerin titizlikle gerçekleştirilmesiile mümkün olabileceğini ifade etti.

Türkeri:Covid-19 virüsünün doğal olarak ortaya çıkardığı “Yeni Nesil Yiyecek-İçecek İşletmeleri” yeni düzene uyum sağlayarak sektörde tutunacaklar

“Yeme-içme zorunlu bir fizyolojik gereksinimdir. Bununla birliktegastronomi turizmi ziyaretçileri diğer turizm çeşitleri kapsamında değerlendirilen ziyaretçilere göre daha fazla harcama yapmakta ve bölgesel kalkınmaya daha fazla ekonomik katkı sağlamaktadır”diyen Türkeri, bunlar göz önünde bulundurulduğunda yiyecek içecek sektörünün turizme bağlı diğer sektörlere göre hızlı toparlanacağı öngörülebilir dedi. Türkeri, Gastronomi turizminin bu güçlü yanını avantaja çevirmesiise içinde bulunduğu ve sonrasında karşılaşacağı tehditleri ve zorlukları etkili bir kriz yönetimi ile mümkün hale gelebileceğini belirtti.

Türkeri “Bu işlemlerin başında yiyecek-içecek işletmesinin genel hijyen kurallarına riayet etmesinin yanı sıra gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin insan eli değdiği tüm yüzeylerde etkili bir şekilde yürütülmesi gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. İşletme personelininsık sık ellerini su ve sabun kullanarak yıkamaları, yüzeylerle veya kişilerle temaslarında ellerine uygun antiseptikleriuygulamaları gerekmektedir”dedi.Türkeri, bununla birlikte işletme girişine kurulacak dezenfeksiyon istasyonunun müşterilerin kullanması teşvik edilmelidir. Covid-19 virüsünün doğal olarak ortaya çıkardığı“Yeni Nesil Yiyecek-İçecek İşletmeleri”yeni düzene uyum sağlayarak sektörde tutunacak ve hayatta kalacağını ifade etti.

Türkeri:Sağlık açısından güven ortamı oluşana kadar “düşük maliyetli” ve “bağışıklık sistemini güçlendirici sağlıklı menüler” revize edilmeli

Türkeri, ekonomik olarak ciddi kayıp yaşayan yerli ve yabancı turistlerin tercihleri, en azından mali olarak güçlenene ve sağlık açısından güven ortamı oluşana kadar daha çok “düşük maliyetli” ve “bağışıklık sistemini güçlendirici sağlıklı menüler” olacaktır diyerek,işletmelerin bu kapsamda menülerini revize etmeleri ve sağlıklı pişirme teknikleri ile sunumlarını gerçekleştirmelerinin oldukça önemarz edeceğine dikkat çekti.

“Sektör açısından bir diğer değişim ise restoran masa düzeni olacaktır. Müşteriler sosyal mesafeyi koruyabilecekleri loca tarzında aileleriyle, dostlarıyla rahat vakit geçirebilecekleri masa düzenine sahipişletmeleri tercih edeceklerdir. Her ne kadar bu önlemler maliyeti artırıcı olsa da Covid-19 sonrası ortaya çıkan “YeniNesil Yiyecek-İçecek İşletmeler”inin sektörde varlığını sürdürebilmesi için gereklidir” diyen Türkeri, ayrıca müşterilerin hizmet sürecinin arka planı olan mutfakları ve mutfak personelini rahatlıkla görebileceği açık mutfak restoranları daha fazla tercih edeceklerine ifade etti.

Türkeri son olarak, tüm bu yeni düzene geçiş çalışmalarının yanında Covid-19 salgını öncesi işletmelerin sahip olduğu sadık müşterilerle temaslarını kaybetmemeleri gerektiğini veCovid-19 öncesi düzende yeni müşteri elde etme, sadık müşterileri elinde tutmaktan beş kat daha maliyetli olduğu düşünüldüğündeyeni düzende yeni müşteri kazanmanın maliyeti daha faza olacaktır dedi. Türkeri, “bu nedenle işletmelerin müşteri ilişkilerini etkili bir şekilde devam ettirmeleri gerekmektedir.Ayrıca tercih edilme olasılığını yükseltmek için işletmelermüşteri ilişkilerini dinamik tutmalı,Covid-19 sonrası hizmete hazırlık sürecini ve hizmet sürecini müşterilerine duyurması ve sosyal medya platformlarında bunları paylaşması ve müşterilerde güven inşa etmesi gerekmektedir”dedi.

  • Türkçe
    • English

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır