• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
  • Türkçe
    • English
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

Uncategorized @tr

  • Home
  • Uncategorized @tr
  • LAÜ akademisyeni Bardak: Tatil dönemlerinde de sağlıklı beslenme alışkanlığı devam etmeli

LAÜ akademisyeni Bardak: Tatil dönemlerinde de sağlıklı beslenme alışkanlığı devam etmeli

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazal Bardak, “Yaz Aylarında Beslenme” konusunda bilgiler vererek, büyük emek ve sabırla kavuşulan formda bedenin tatil rahatlığına bırakılmaması ve diyet döneminde kazanılan temel alışkanlıkların tatil sürecinde de unutulmaması gerekliliğine dikkat çekti.

Yaz mevsiminin gelmesi ve yılın yorgunluğunun da atılması amacı ile tatil planları yapılarak, bu planların hayata geçirildiğini dile getiren Bardak, bol deniz ve havuz aktivitelerini içeren tatil planlarının aslına daha çok yemek ve tatlı çeşitlerinin de sunulduğu organizasyonlar içerdiğini belirtti. Bardak, pek çok bireyin, tatil öncesi formda olmak ya da formda kalabilmek adına diyet ve egzersiz uygulaması yapmasına rağmen tatil sürecinde  bunları göz ardı edebileceğini söyledi.

Bardak, son yıllarda insanların “her şey dahil” hizmetlerin yer aldığı tatilleri tercih etiğini, öncelikle büyük emek ve sabır ile elde edilen formda bedeni tatil rahatlığına bırakıp, verilen kiloların tekrar alınmasını istemeyen bireylerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, diyet döneminde kazanılan temel alışkanlıkların tatil sürecinde unutulmaması gerektiğini hatırlattı.

Bardak, tatil sürecinde bireylerin dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

– Tatildeyken uyku düzeninize dikkat edip, kahvaltı öğününü sakın atlamayın,

– Sıcakta yağ toleransımız azaldığı için kahvaltıda ve diğer tüm öğünlerde yağlı besinler ve kızartmaların tüketimine dikkat edin,

– Peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillikler, tam tahıllı ekmek veya çörek, meyve gibi ürünleri içeren akdeniz tarzı bir kahvaltıyı tercih edin, sucuk, salam, jambon, sosis vb işlenmiş et ürünlerinden kaçının,

– Yüksek kalorili diğer atıştırmalıklardan kaçınabilmek için kahvaltı büfesinden yanınıza meyve alıp, ara öğün olarak tüketebilirsiniz,

– Sürekli bir atıştırma halinde olmamak için öğle ve akşam öğününüzü geçiştirmeyin, sofradan mutlaka tok kalkın,

– Öğle ve akşam öğünlerinde protein ağırlıklı beslenin. Protein daha tok kalmanızı sağlar. Tercih edeceğiniz et türünün ızgara veya fırında pişmiş olmasına dikkat edin. Yağda kızartılmış et çeşitlerinden kaçının,

– Etinizin yanına farklı sebze yemeklerinden birer kaşık olmak üzere 4-5 çeşit sebze alın. Ayrıca bir tabağa bolca yeşilliklerden oluşmuş bir salata hazırlayın,

– Pilav/makarna/börek vb. karbonhidratlı yiyecekleri yemek isterseniz, ekmek yemeyin. Yüksek porsiyonlarda tüketilmemesine dikkat edin,

– Tatlı yemek isterseniz öncelikle hafif tatlıları tercih etmeye çalısın. Sütlü tatlılar, dondurma, meyve salatası, dondurmalı içecekler, buzlu meyveli içecekler tercih edilebilir. Şerbetli, hamurlu ve yağda kızartılmış tatlılardan kaçının. Tatlı yanında kaymak ve krema gibi yağları tüketmeyin.

Bardak: Sıcaklık nedeniyle aşırı terleme su ve mineral kaybına neden oluyor

Ayrıca yaz mevsiminde su tüketiminin de çok önemli olduğunu belirten Bardak, sıcaklık nedeniyle aşırı terlemenin su ve mineral kaybına neden olduğunu, vücudun suyu dengede tutabilmesi için en az 2-3 litre su içilmesi,  sıvı alımının arttırılması limonata, taze ve doğal meyve suları, ayran, asitli olmayan diyet içecekler tüketilmesi gerektiğini dile getirdi. Bardak, kan basıncı  (tansiyon) düşen bireylerin ayran ve mineralli suları tercih edebileceğini, kan basıncı yükselen bireylerin tuz alımını kısıtlaması, maden suyu içmemesi, aşırı tuzlu zeytin, peynir, turşu, tuzlu kuruyemişler, salamura ve tütsülenmiş (füme) etler, soya sosu, cipsler gibi tuzlu besinleri tüketmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Bardak, tatil döneminde alkol tüketiminin de önemli bir konu olduğunu, özellikle yüksek alkollü içkileri az miktarda tüketmekte faydalı, gündüz en sıcak saatlerde alkolden kaçınmanın daha doğru olduğunu, fazla alkol tüketiminin su kaybına neden olacağı için kan basıncının artmasına neden olabileceğini sözlerine ekledi.

  • Türkçe
    • English

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır