• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

Uncategorized @tr

  • Home
  • Uncategorized @tr
  • LAÜ Tarım Fakültesi Akademisyeni Meyve Yetiştiriciliği Sempozyumu’na katıldı

LAÜ Tarım Fakültesi Akademisyeni Meyve Yetiştiriciliği Sempozyumu’na katıldı

Sebzelerin muhafaza kalitelerini artırmak için bitkisel kökenli biyo-materyaller üzerine yoğunlaşılıyor

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Kahramanoğlu, falülte öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serhat Usanmaz ve Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas ile birlikte hazırladıkları “Biyo-materyaller kullanarak dut meyvelerinin muhafaza kalitelerinin iyileştirilmesi” başlıklı bildirilerini İstanbul’da düzenlenen 4. Meyve Yetiştiriciliği Balkan Sempozyumu’nda sundu.

Dördüncüsü düzenlenen sempozyuma katılan Kahramanoğlu, dünya nüfusundaki hızlı artışa paralel bir şekilde tarım alanlarının ve su kalitesinin azaldığını, buna bağlı olarak da sürdürülebilir bir beslenme için gıdaların hasat sonrası muhafazasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Kahramanoğlu yaptığı açıklamada, şu an dünya üzerinde üretilen ürünlerin gelişmiş ülkelerde %10-15’inin, gelişmekte olan ülkelerde ise %20-40’ının son tüketiciye ulaşmadan bozulduğuna vurgu yaptı. Yaş meyve ve sebzelerin hasat sonrası muhafaza kalitelerini ve saklama süresini artırmak için kullanılan kimyasalların kalıntı sorunu ve muhtemel olumsuz etkileri nedeni ile tüketiciler tarafından tercih görmediğine vurgu yapan Kahramanoğlu, son yıllarda yapılan çalışmaların çevre ve insan dostu, bitkisel kökenli biyo-materyaller üzerine yoğunlaştığını belirtti.

Biyo-materyaller meyvelerin hasat sonrası kalitesini koruyor

Kahramanoğlu yaptığı açıklamada, bugüne kadar yaptığı araştırmalar sonucunda propolis, çörek otu yağı, kekik yağı, Okaliptus yağı, Aloe vera ve limonotu yağının, nar, çilek, salatalık ve kayısı gibi ürünlerde hasat sonrası kayıpları önleyip, kaliteyi koruyarak saklama süresini iyileştirdiğinin görüldüğüne vurgu yaptı. Bu alanda diğer bilim insanları tarafından yapılmış çok sayıda çalışma olduğunu söyleyen Kahramanoğlu, hasat edilmiş meyve ve sebzelerin canlı olduklarını ve hasat sonrasında solunum yapmaya devam ettiklerini kaydetti. Bu bilgi çerçevesinde hasat edilmiş meyve ve sebzelerdeki solunumu durdurmadan, belli oranda yavaşlatarak kalitenin korunabildiğine dikkat çeken Kahramanoğlu, aynı şekilde terlemenin de kalite üzerinde önemli etkileri olduğunu kaydetti ve “Bu bilgiler ışığında bitkisel kökenli materyallerin, meyve ve sebzeler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak hasat sonrası muhafaza sürelerinin uzatılabileceği belirlenmiştir” dedi.

Yumurta kabuğu ekstratı taze dut meyvelerinin muhafaza süresini uzatıyor

Kahramanoğlu son katıldığı sempozyumda, yumurta kabuklarını sirke içerisinde çözerek ürettikleri koruyucu materyal, çörek otu yağı ve tülümbe yağının, taze dut meyvelerinin muhafazası üzerine etkilerini araştırıp sunduklarını kaydetti. Bu çalışma sonucunda, daha önce nar meyvelerinde çok başarılı sonuç veren çörek otu yağının başarılı olmadığına, tülümbe yağının orta düzeyde başarı sağladığına ve yumurta kabuklarından üretilen materyallerin ise önemli derecede başarı sağladığına dikkat çeken Kahramanoğlu, bunun nedeninin farklı meyvelerin fizyoloji ve biyolojilerinin farklı olmasından kaynaklandığını işaret etti. İnsanoğlunun kendi geliştirdiği teknoloji ve kimyasallar ile, çevreyi ve kendi geleceğini tehlikeye attığına vurgu yapan Kahramanoğlu, yine aynı şekilde insanoğlunun birçok sorun için doğal çözümler üretebildiğini, kendi çalışmalarının da buna bir örnek olduğu bildirdi.

  • Türkçe
    • English

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır