19 Mart 2021 Tarihinde Toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Tarafından Alınan Kararlar
Bakanlar Kurulu , 45/2018 Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Kapsamında Toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi Tarafından Alınan Kararlar Doğrultusunda
22 Mart-29 Mart Tarihleri Arasında Aşağıda Belirtilen Ek Tedbir Kararlarının Uygulanmasına Karar Vermiştir.
Pazartesi-Cumartesi saat:21:00 ile 05:00 saatleri arasında ve Cumartesi saat:21:00 ile Pazartesi 05:00 saatleri arasında temel ihtiyaçların karşılanması haricinde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.
Bakanlar Kurulu, daha önce alınan kademeli olarak açılma kararlarına istinaden Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından yeniden yapılan değerlendirme çerçevesinde aşağıda belirtilen kararların alınmasına ve alınan kararların revize edilmesine karar verilmiştir.
– Pazar günleri eczaneler, fırınlar, benzin istasyonları ve tarım, hayvancılık ve bunlara bağlı sanayi işletmeleri haricinde tüm işletme ve faaliyetler kapalı olacaktır.
-Pazartesi-Cumartesi günleri ise;
Marketler 08:00-20:00 saatleri arasında açık olacaktır.
Perakende ve mağazacılık hizmetleri, restoranların ve kapalı olarak belirtilmeyen tüm hizmetler/sektörler 10:00-20:00 saatleri arasında hizmet vereceklerdir.
Kapalı Olan Yerler;
-Sinema salonları, gösteri merkezleri, nişan-düğün salonları, doğum günü, mevlitler, casinolar, bar, taverna, nargile kafe ve salonları, internet kafe, her türlü oyun salonları, kapalı çocuk oyun alanları,masaj salonları, spa, açık büfe hizmet veren lokantalar,gece klüpleri, club, hamam, saunalar.
Açık Olan Yerler;
Kapalı olarak belirtilmeyen tüm işletme ve faaliyetler aşağıda belirtilen koşullar dahilinde açık olabileceklerdir.
Giyim sektöründe ürün denemeleri yapılmayacaktır.
Tedarik zinciri sipariş alma, raf tanzim ve teşhir olmak üzere yapılmaktadır. 08:00-20:00 saatleri arası sipariş, sıcak satış ve dağıtım yapılmasına 20:00’dan sonra raf düzenleme ve tanzim işleri yapılmasına karar verilmiştir.
Açık olan işletmelerde müşteri ve çalışan toplamı azami 5 m2’de 1 kişi olacak şekilde düzenleme yapılacaktır. Sosyal mesafenin korunabilmesi amacıyla bu işletmeler m2 alanlarını ve çalışan da dahil olmak üzere bir anda işletme içerisinde toplam kaç kişi olabileceği ile ilgili işletme girişlerine levha konularak denetimlerin daha aktif yapılması sağlanacaktır. Bunun yanında hizmet veren işletmeler rotasyon usulü veya azaltılmış personelle çalışacaktır. Açık olan sektörlerde çalışan kişiler her on dört günde bir PCR/antiijen tarama testlerini yineleyeceklerdir. Yedi günde bir testlerini yineleyecek olan sektörler Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilecektir.
Açık olan sektörler, bağlı olduğu birlikler ve İlçe Emniyet Kurulları tarafından denetlenecektir.
İşletmeler, düzenlenecek olan taahhüt forumlarını imzalayacak ve belirtilen kurallara uyulmadığı halinde ilgili kurum hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Alınan Kararlar;
1. Lefke-Güzelyurt-İskele-Gazimağusa ilçelerinde enfeksiyon yaygınlığının daha az olduğundan ve bu ilçelere enfeksiyon yayılımını engellemek amacıyla zaruri geçişler dışında, Lefkoşa ve Girne ilçelerinden yukarıda belirtilen ilçelere geçişlerin İlçe Emniyet Kurulları tarafından kontrollü yapılması uygun görülmüştür.
2. Toplu taşımacılıkla ilgili olarak ;
-Lefke ve Güzelyurt ilçelerinde ilçe içi ve iki ilçe arasında taşımacılık yapılabilecektir.
-İskele ve Gazimağusa ilçelerinde ilçe içi ve iki ilçe arasında taşımacılık yapılabilecektir.
-Lefkoşa ve Girne ilçeleri arası yolcu taşımacılığı yapılmayacaktır. Lefkoşa ve Girne ilçelerinde yalnızca ilçe içi yolcu taşımacılığı yapılabilecektir.
-Girne ve Lefkoşa ilçelerinden geçiş kontrolü bulunan (Lefke, Güzelyurt, İskele, Gazimağusa) diğer ilçelere taksi ile yolcu taşınması izne tabi yapılacak olup Girne ve Lefkoşa ilçelerinden bu ilçelere otobüs, minibüs ve dolmuş ile taşımacılık yapılmayacaktır.
Otobüs, minibüs, taksi vb. taşımacılık yapan araçların şoför yanlarına yolcu alınmayacaktır. Otobüs, dolmuş ve minibüslerde yolcuların şoför koltuğunun bir arka koltuğunu boş bırakacak şekilde oturma düzeni ile yolcu taşınacak ve bir boş bir dolu olacak şekilde %50 kapasite ile çalışılacaktır.
Yolculuk sırasında camlar açık olacak, klima kullanılmayacak ve araçtaki herkes maske takacaktır. Her seferden sonra araçlar dezenfekte edilecektir.
Ayrıca toplu taşımacılık yapan toplu taşıma ve taksi işletmelerinde işletme sahiplerine taahhüt formu imzalatılacaktır. Taahhüt formlarında belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilmesi halinde ilgili mevzuat uyarınca haklarında cezai işlem uygulanacaktır.
3. Açık olan tüm kurum ve işyerlerinde sosyal mesafe kuralına uyulması, bu işyerlerine metrekare doğrultusunda sosyal mesafenin korunması amacıyla, yerlere işaretleme yapılması, hijyen ve dezenfekte koşullarının hem işyerinin içinde hem de giriş ve çıkışlarda uygulanması zorunlu olup, bu tedbirleri almak ve uygulamak işverenin sorumluluğundadır.
4. Devlet ve özel okullarda, tüm okul öncesi, ilk ve orta eğitimin (12. Sınıflar hariç) (dershane, etüt, özel dersler ve kurs faaliyetleri de dahil) çevrim içi (online) olarak 02 Nisan 2021 tarihine kadar devam etmesi uygun görülmüştür. Okulların antijen testleri ile taramaları gerçekleştirilecektir. Ayrıca okullarda uygulanacak kurallar belirlenmektedir. Bu çalışmalar kapsamında 29 Mart 2021 tarihinde okulların 12. Sınıflarının açılabilmesi amacıyla 26 Mart 2021 tarihinde 12. Sınıf öğretmenlerine ve okul çalışanlarına tarama testi yapılacaktır. 29 Mart 2021 tarihinde okulların 12. Sınıfları açılıp öğrencilere PCR testi taraması yapılacaktır.
5. Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden ve Güney Kıbrıs’a tedavi amacıyla geçiş yapacak kişilerin sınır kapılarında randevularını belgelemeleri halinde Güney Kıbrıs’a günübirlik karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapmaları uygun görülmüştür. Sağlık amacıyla geçiş yapacak olan hasta ve refakatçisinin (gereği halinde) girişte son 3 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca tedavi sonrasında ülkemize dönen hasta ve refakatçiler ülkeye girişlerinin yedinci ve on dördüncü günlerinde yeniden PCR testlerini yaparak sonuçlarını Bakanlığımıza iletilmesi gerekmektedir.
6. Güney Kıbrıs’ta ikamet eden ve Kuzey Kıbrıs’a tedavi amacıyla geçiş yapacak kişilerin sınır kapılarında randevularını belgelemeleri halinde son 72 saat içinde yapılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile ülkemize günübirlik karantina uygulaması olmaksızın geçiş yapmaları uygun görülmüştür.
7. Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında temassız ticaret yapan kişilerin ilçe emniyet kurullarından izin almaları kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın ticaret yapmaları uygun görülmüştür. Bunun dışında yapılacak diğer sevkiyat işlemlerinin Güney Kıbrıs’ta vaka sayısında görülen artış nedeniyle ileri bir tarihte yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir.
8. Ülkemizde faaliyette bulunan balıkçıların, satışı yapılan mallarını Güney Kıbrıs’a teslim etmek amacıyla saatlik geçiş yapmaları uygun görülmüştür. Satış yapacak kişiler; son 7 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmesi ayrıca her geçişlerinde güzergahlarını sınır kapılarında bildirmeleri gerekmektedir.
9. Karantina uygulaması olmaksızın Yeşilırmak Sınır Kapısı’ndan yalnızca sağlık amacı ile ambulanslar transit geçiş yapabileceklerdir. Bunun dışındaki geçişler karantinaya tabi olacaktır.
10. Pile’de ikamet eden veya Pile’de çalışan kişiler, son yedi gün içerisinde yaptırılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın günübirlik geçiş yapabileceklerdir. Ayrıca Pile’de ikamet eden kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ülkemizde faaliyet gösteren işletme çalışanlarının Pile’ye geçiş talep etmeleri halinde, çalışanların son 24 saat içerisinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri halinde günübirlik geçiş yapmaları uygun görülmüştür.
11. BM, AB, İngiliz Üsler Bölgesi, Ara Bölge, Kayıp Şahıslar ve Barış Gücü çalışanları, son 7 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın giriş yapabileceklerdir.
12. Diplomatlar haricindeki diplomatik misyon şoförleri son 7 gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın en fazla 2 saatlik giriş yapabileceklerdir.
13. Cenaze törenlerinin sadece birinci derece yakınlarının katılımı ile sosyal mesafe kuralı gözetilerek yapılmasına karar verilmiştir.
14. Kuzey’de ikamet edip Güney Kıbrıs’ta çalışan veya Güney Kıbrıs’ta ikamet edip Kuzey’de çalışan kişiler son 7 gün içerisinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri kaydı ile karantina uygulaması olmaksızın günübirlik geçiş yapabileceklerdir.
15. Berber, kuaför, güzellik salonları ve dövme stüdyolar/salonları 08:00-19:00 saatleri arasında çalışmalarını sürdüreceklerdir. Bu sektörlerde görev yapan kişiler her yedi günde bir PCR testlerini yineleyeceklerdir. Ayrıca hazırlanan taahhüt formları imzalatılacak ve belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilen işletmeler kapatılacaktır.
16. Karantina kapasitesi göz önüne alındığında,Maliye Bakanlığı tarafından ülkemize gelecek kişilerin karantinada kalmasının sağlanması kaydı ile ülkemize düzenlenecek uçak seferlerine günde azami 3 uçuş ve her uçuşta en fazla 200’er kişi bulunacak şekilde yolcu kabul edilmesi, gemi seferlerine ise günde azami 2 sefer ve her seferde 75’er kişi(askerler hariç) bulunacak şekilde yolcu kabul edilmesi gerekli görülmektedir. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi, karantina ile ilgili kurumlarla genişletilmiş Üst Kurul toplantısında değerlendirilecektir.
17. Beyarmudu’nda ikamet eden kişilerin Ara bölge ve Üsler Bölgesi’nde hayvancılık ve tarım faaliyetlerini yerine getirebilmek amacıyla karantina uygulaması olmaksızın günübirlik geçiş yapmaları uygun görülmüştür.
18. Restoranlar, pastane, kafeler ve meyhaneler paket servislerine ek olarak dış mekanlarında oturma alanları görevlerini sürdürebileceklerdir. Ancak belirtilen sektörlerde nargile kesinlikle kullanılmayacaktır.Ayrıca bu sektörlere taahhütname formu imzalatılacak ve belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilmesi halinde sektörler kapatılabilecektir. 1/3 kapalı alanları ülkemizde vaka sayılarına göre 24.03.2021 tarihinde aksi bir karar üretilmemesi halinde açılabilecektir.
19. Kahvehane, kıraathane, kafeterya ve lokallerin dış sosyal mesafe kurallarına uygun olarak faaliyetlerine devam edebileceklerdir. Ancak belirtilen sektörlerde oyun oynatılmayacak (kağıt, okey vb.), varsa nargile kesinlikle kullandırılmayacaktır. Ayrıca ülkemizde vaka sayılarına göre aksi bir karar üretilmemesi halinde 24.03.2021 tarihinden itibaren belirtilen sektörlerin kapalı alanlarının 1/3’ü çalıştırılabilecektir.
20. Bet ofislerinde görev yapan kişilerin 24.03.2021 tarihine kadar taranmaları uygun görülmüş olup, aksi yönde bir karar üretilmemesi halinde hazırlanacak olan taahütnamede belirtilen koşullar çerçevesinde 24.03.2021 tarihinde açılmalarına karar verilmiştir. Ofislerin kapalı alanlarının 1/3’ü çalıştırılabilecektir. Bet ofislerinde yemek ve içmek kesinlikle yasak olacaktır.
21. Özel eğitim merkezlerinin faaliyetlerine devam etmesine karar verilmiştir. Özel eğitim merkezlerinde çalışan kişiler her yedi günde bir PCR testlerini yineleyecektir.
22. Açık alanlarda tüm spor branşlarında lisanslı performans sporcularının temassız, bireysel antrenmanların başlamasına karar verilmiştir.
23. Temassız, bireysel ve açık alanlarda yapılan spor faaliyetlerinin devam etmesi uygun görülmüştür.
24. Yüzme havuzlarında spor kulüplerinin performans yüzücüleri ve lisanslı yüzücülerin antrenmanları yapılabilecektir. Ancak havuzlarda kurs faaliyetleri kesinlikle yapılmayacaktır.
25. Son 14 gün içerisinde Birleşik Krallık, Hollanda, Brezilya, Danimarka ve Afrika’da bulunan ve ülkemizde daimi/kısa süreli ikamet izni olan kişilerin 14 gün merkez karantinada kalmaları kaydı ile ülkeye girişlerine izin verilmesi uygun görülmüştür.
26. Ülkemizde ikamet eden ve Güney Kıbrıs Larnaka Havaalanı üzerinden yurtdışına gitmek isteyen, aynı şekilde Güney Kıbrıs Larnaka Havaalanı üzerinden ülkemize gelmek isteyen kişilerin transferleri T-izinli taksiler ve turistik minibüs izinli araçlar ile yapılacaktır. Söz konusu transferi yapacak şoförlerin son 3 gün içinde yapılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu araçların geçiş yaptıkları sınır kapısından geçiş saatlerinden itibaren azami 3 saat içinde aynı sınır kapısından geri dönmeleri gerekmektedir. Bu araçlarda gerekli tüm hijyen koşulları sağlanarak “T” izni olan taksilerde en fazla 2 yolcu, turistik minibüs izinli araçlarda ise en fazla 4 yolcu ile birlikte transfer yapabileceklerdir.
Güney Kıbrıs’tan ülkemize transferlerde ise son üç gün içinde yapılmış negatif PCR test sonuçları ibraz edilerek sınır polisinin bilgisi dahilinde getirilen yolcular belirlenen karantina otellerine taşınacaktır.
Ayrıca şoförler yukarıda belirtilen kurallar kapsamında hazırlanan taahhüt formları imzalayacaklardır. Belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilmesi halinde şoförlere yeniden geçiş izni verilmeyecektir.
27. Ülkemizde düzenlenecek uluslararası sınavların aşağıda belirtilen koşullar kapsamında gerçekleştirilmesi uygun görülmüştür.
-Sınava katılacak kişilerin ve gözetmenlerin son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarının olması,
– Sınav alanının havalandırılması amacıyla kapı ve pencerelerin sürekli açık tutulması,
– Sınav alanına girecek kişilerin sınav boyunca kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanması,
-Sınav alanında masaların sosyal mesafe kurallarına uyulacak şekilde düzenlenmesi
-Sınav alanına girişte dezenfektan yerleştirilmesi kaydı ile yapılması uygun görülmüştür.
28. Tüp Bebek tedavisi nedeniyle ülkemize giriş yapacak kişiler ülkelerine göre belirlenen 10-14 günlük merkez karantinaya alınacaklardır. Tedavi amacıyla karantina otellerinden Tüp Bebek Merkezleri’ne gitmesi planlanan kişiler, son 24 saat içinde yapılan negatif PCR test sonuçları ile karantina otelinden 3-4 saatliğine alınıp tedavi sonrası tekrar karantina oteline bırakılacaktır. Karantina otelinden alınan kişinin sorumluluğu tamamen Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Müdürüne ait olacaktır. Karantina otellerinden alınıp tüp bebek merkezine götürülecek her kişi için hazırlanan taahhüt formu Sorumlu Müdür tarafından imzalanarak bu formlar Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu’na tedavi izni için başvurulurken ibraz edilecektir.
29. Kapalı spor salonlarınında (fitness) görev yapan kişilerin 24.03.2021 tarihine kadar PCR testlerini yaptırmaları uygun görülmüş olup, ülkemizde vaka sayılarına göre aksi bir karar üretilmemesi halinde hazırlanacak olan taahütnamede belirtilen koşullar çerçevesinde 24.03.2021 tarihinde açılmalarına karar verilmiştir. Taahhüt formlarında belirtilen kurallara uyulmadığı tespit edilen salonlar kapatılabilecektir.
30. Eylem,miting ve törenlerin kapalı alanlarda yapılmaması uygun görülmüştür. Açık alanlarda yapılması planlanan eylem, miting ve törenlerin sosyal mesafe kuralı gözetilerek ve eylem boyunca maske takmaları halinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
31. Ev karantinasının başlanabilmesi için;
– Ev karantinası kriterlerinin belirlenmesi
-El bilekliği ile kontrol ve takip sisteminin kurulması
-Denetimlerin arttırılması
-Takip ve denetimler için ekipler kurulması
– Denetimler çerçevesinde Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında belirtilen cezaların uygulanması
– Ev karantinasına uymayan kişilerin merkezi karantinaya gönderilerek, kişilerin karantina ücretlerini kendilerinin ödemesi yönünde ilgili bakanlıklar çalışma yapacaktır.
32. 12 Nisan 2021 tarihinde 3 günlük kapalı otel turizmin başlanabilmesi için ülkemizde bileklik uygulamasının ve denetiminin hayata geçmiş olması gerekmektedir. Ayrıca geri kalan turizm sektörünün takvimlendirilerek açılması yönünde çalışmalar başlatılmıştır.
33. Profesyonel tiyatro ve konser gibi performans sanatçılarının çalışmalarını/provalarını bireysel olarak yapmaları uygun görülmüştür. Sanatçıların birlikte performans sergilemeleri ise seyircisiz çevrim içi olarak yapılacaktır. Salonda görev alacak herkesin son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR testlerinin olması gerekmektedir.