• Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim
  • ÖĞRENCİ ADAYLARI
  • ÖĞRENCİLERİMİZ
    • OIBS
    • Online Eğitim Sistemi
    • Öğrenci Web Mail
    • Öğrenci Portalı
    • Ücret Hesaplama
  • Türkçe
    • English
Lefke Avrupa Üniversitesi
  • Üniversitemiz
    • Kuruluş ve Tarihçemiz
    • Mütevelli Heyeti
    • Rektör
    • Rektörün mesajı
    • Yönetim
    • Rektörlük
    • Akademik Yönetim
    • İdari Yönetim
    • Akreditasyon, Üyelik ve İş Birlikleri
  • Akademik
    • Fakülteler
      • Diş Hekimliği Fakültesi
      • Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi
      • Eczacılık Fakültesi
      • Fen Edebiyat Fakültesi
      • Hukuk Fakültesi
      • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
      • İletişim Bilimleri Fakültesi
      • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
      • Mühendislik Fakültesi
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
      • Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi
      • Tıp Fakültesi
    • Lisansüstü Eğitim Öğretim
      ve Araştırma Enstitüsü
    • Yüksekokullar
      • Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
      • Hemşirelik Yüksekokulu
      • İngilizce Hazırlık Okulu
      • Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu
      • Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
      • Meslek Yüksekokulu
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Öğrenci İşleri
    • Burslar ve İndirimler
      • Burs ve İndirimler
      • Eğitim Ücreti Hesaplama
    • Kayıt Kabul
      • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
      • Ön Lisans ve Lisans
      • Lisansüstü
      • Yatay Geçişler
      • Mezuniyet İşlemleri
      • 2024 – 2025 Akademik Takvim
      • 2025 – 2026 Akademik Takvim
    • Yönetmelikler
  • LAÜ’de Yaşam
    • Hizmetler
      • Bankacılık ve Posta
      • BİM
      • Fotokopi Merkezi
      • Güvenlik
      • Kafe Restoran
      • Kayıp Eşya Bürosu
      • Kitabevi
      • Kütüphane
      • LAÜ TV ve Radyo
      • Sağlık Hizmetleri
      • Spor Kompleksi
      • Ulaşım
    • Kampüs
      • Bilgilendirme Rehberi
      • Fotoğraf Galerisi
      • KKTC’de Yaşam
      • Tanıtım Filmi
      • Tanıtım Kataloğu
      • Kampüs Haritası
    • Kariyer Merkezi
    • Mezunlarla İlişkiler
      Merkezi
    • Öğrenci Dekanlığı
      • Dekanımızdan
      • Öğrenci Gelişim ve
        Psikolojik
        Danışmanlık
    • Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi
      • Bahar Söyleşileri
        ve Konserler
      • Oryantasyon Günleri
      • Öğrenci Kulüpleri
      • Sosyal ve Kültürel
        Etkinlikler
  • Yurtlar
    • Yurt Bilgileri
    • Yurtta Kalmanın Avantajları
    • Sıkca Sorulan Sorular
    • İletişim Bilgilerimiz
    • Lefke Bölgesi Özel Yurtlar Kitapçığı
  • Öğrenci Adayları
  • İletişim

LAÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Akademisyeni Soycan “Sürdürülebilir Beslenme” konusunu ele aldı

  • Home
  • LAÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Akademisyeni Soycan “Sürdürülebilir Beslenme” konusunu ele aldı

LAÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Akademisyeni Soycan “Sürdürülebilir Beslenme” konusunu ele aldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gülten Soycan “Sürdürülebilir Beslenme” konusuna dikkat çekerek, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya’da 820 milyondan fazla insanın açlıkla mücadele ettiğini ve 2018 yılında 1.3 milyar kişinin besleyici ve yeterli besine erişemediğini rapor etmiştir. Gelişmiş ülkeler, her yıl üretilen gıdaların üçte birini israf etmektedir. Gıda israfının önlenmesi, güvenilir gıdaya ulaşımın ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunların desteklenmesi açısından sürdürülebilir beslenme büyük önem taşımaktadır” diyerek sözlerine başlayan Soycan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün sürdürülebilir sağlıklı beslenmeyi, besleyici, güvenli, biyoçeşitliliği ve ekosistemi koruyucu, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak uygun ve karşılanabilir, doğal kaynaklı yaşam biçimi olarak tanımladığını belirtti.

Sürdürülebilir sağlıklı yaşam için, bitkisel kaynaklı beslenme oldukça önemli

“Artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak ve hayvansal besin talebine yeterli olabilmek amacıyla, küresel besin üretiminin 2050 yılına kadar %62 artması gerekmektedir. Sürdürülebilir olmadan üretilen besinler, küresel çevre değişimi ve insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2030 ile çevrenin korunmasını, yoksulluğun giderilmesini ve beslenmenin iyileştirilmesini hedeflemektedir” diyen Soycan, bu hedeflere ulaşabilmek için, sürdürülebilir besin sistemleri ile sağlıklı beslenmenin sağlanmasının gerekmekte olduğunu ifade etti. Optimal ve sürdürülebilir sağlıklı yaşam için, bitkisel kaynaklı beslenmenin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Soycan, “Yeterli ve dengeli beslenme, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketme, yerel besinleri tüketme, sürdürülebilir balıkçılık ile sezonunda avlanmış balık çeşitlerini tercih etme, kırmızı et ve işlenmiş etleri az tüketme ve gıda ambalajlarında geri dönüşümü olan ürünleri tercih etme sürdürülebilir beslenme ilkeleri arasında yer alır” dedi.

Soycan; Akdeniz diyeti sürdürülebilir beslenme modeline örnek olarak gösterilebilir

Sağlığın iyileştirilmesini ve hastalıkların meydana gelmeden önlenmesini amaçlayan Akdeniz diyetinin sürdürülebilir beslenme modeline örnek olarak gösterilebileceğine değinen Soycan, “Çoğunlukla bitkisel kaynaklı besinlerin tüketildiği Akdeniz diyetinde, zeytinyağı gibi sağlıklı yağların kullanımı da fazladır. Balık ve tavuk etinin orta derecede tüketimi ile birlikte süt ve süt ürünlerinin, kırmızı ve işlenmiş etlerin tüketimi de az miktardadır. Düşük çevresel etkisi, biyoçeşitliliği, yerel ekonomik faydaları, sağlıklı ve beslenme yararları, bitkisel besin ağırlıklı olan Akdeniz diyetinin sürdürülebilir faydaları arasındadır” dedi.

Soycan “Sonuç olarak, sürdürülebilir beslenmenin sağlığımız üzerindeki etkilerini bilimsel çalışmalar ışığında anlamak oldukça önemlidir. Örneğin, bitkisel kaynaklı beslenmenin, besin yeterliliği açısından incelenmesi gereklidir. Bireylerin ekonomik açıdan alım gücünün ve sürdürülebilir tarımla üretilen gıdalara ulaşımının değerlendirilmesi, sürdürülebilir beslenmenin devamlılığı açısından kritiktir. Toplumun, sürdürülebilir beslenme konusunda bilinçlendirilmesi, besin israfı ve kaybı konusunda eğitilmesi, sürdürülebilir beslenmeyi destekleyecek adımlar arasındadır” diyerek sözlerini tamamladı.

  • Türkçe
    • English

Size Daha Yakınız....

LAÜ ailesi ile iletişime geçip, en son haber ve etkinlikleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz

Facebook Twitter Youtube Linkedin Instagram

En Popüler

  • Akademik Takvim
  • Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri
  • OIBS
  • Online Eğitim Sistemi
  • Öğrenci Dekanlığı
  • Öğrenci Web Mail
  • Öğrenci Portalı
  • Ücret Hesaplama

Bize Ulaşın

Tel: +90 392 660 2000
Faks: +90 392 727 75 28
Adres: Lefke Avrupa Üniversitesi
Lefke , KKTC Mersin 10, TÜRKİYE
E-posta: info@eul.edu.tr​

Copyright 2023® BiM Tüm hakları saklıdır