LAÜ’de modern tohum üretim yöntemleri ele alındı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi tarafından “Tohum; Mucizevi Yaşam Kaynağı” konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aktaş konuşmacı olarak katıldı.
Aktaş: Endüstri, tüketim alışkanlıkları, zevkler, çevresel koşullar, hastalıklar ve zararlılar bitki genetik kaynakların oluşumu üzerine etken faktörlerdir
Aktaş, tohumu bir bitki türünün veya aynı cins içindeki değişik türlerden ikisinin gametlerinin birleşmesi ile meydana gelen ve bir tohum kabuğu ve embriyosu olan generatif bitki çoğaltma materyali olarak tanımlarken tohumluğu ise bitki üretiminde kullanılan vegetatif (yumru, gövde, rizom, diş, bitki parçacıkları vs.) ve genetarif kısımların tamamına verilen isim olarak tanımladı. Bitki genetik kaynaklarının toplumların en değerli varlıkları olduğunu vurgulayan Aktaş, bitki genetik kaynakların oluşumu üzerine etken faktörleri endüstri, tüketim alışkanlıkları, zevkler, çevresel koşullar, hastalıklar ve zararlılar olarak sıraladı.
Aktaş: Genetik bilim, bitki ıslahı ve çeşit geliştirme faaliyetleri, hibrit (melez) teknolojisi, modern biyoteknoloji tohumculuğa ivme kazandırır
Dünya tohum bankalarının Nikolay Vavilov (1921), Amerikan Ulusal Genetik Kaynakları Koruma Merkezi (since 1975 ), Ulusalarası Bitki Genetik Kaynakları Enstitüsü (IPGRI), Bin Yıl Tohum Bankası (İngiltere), Svalbard Kürsel Tohum Sığınağı (Norveç, 2008) olduğunu söyleyen Aktaş, tohumculuğa ivme kazandırıan gelişmeleri genetik bilim, bitki ıslahı ve çeşit geliştirme faaliyetleri, hibrit (melez) teknolojisi, modern biyoteknoloji ve rekombinant DNA teknolojileri tohumculuk olduğunu ifade etti.
Neden Hibrit Tohum sorusuna Aktaş, tüketici istekleri, üretici istekleri, fideciler ve satıcı isteklerinden dolayı hibrit tohuma ihtiyaç olduğunu söyledi. Tüketici isteklerini renk, gevrek, sertlik, canlı görünüş, tat-aroma-lezzet, ilaç kalıntısı olmaması; üretici isteklerini Yüksek verim, Hastalık ve zararlı toleransı, çevresel koşullara dayanıklık, mevsim geçişleri, kolay hasat, kalitenin devamlılığı, baktığı zaman meyveyi görmek istemesi ve yetiştirme sezonuna göre çeşit istemesi olarak sıraladı.
Konferansın sonunda Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın tarafından Aktaş’a teşekkür belgesi takdim edildi.