LAÜ’de Sanatla Terapi konusu ele alındı
Sanat, ruh sağlığının iyileştirilmesinde etkili bir araçtır
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü tarafından “Sanatla Terapi: İçimizdeki Yaratıcılığı Keşfetmenin İyileştici Gücü” konulu konferans düzenlendi. LAÜ Sinema Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Yrd. Doç. Dr. Gülnur Bayezid Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Şahin: Kendinizi sanat yoluyla ifade etmekten korkmayın
“Sanat, ruh sağlığının iyileştirilmesinde etkili bir araçtır” diyen Şahin, sanat tedavisinin kişinin kendini ifade etmesine yardımcı olduğunu ve kişinin fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak iyi oluşunu sağladığını dile getirdi. “Kendinizi sanat yoluyla ifade etmekten korkmayın, önemli olan yaratma süreci ve iç yaşantının esere aktarılmasıdır, güzel olması gerekmez” diyen Şahin, sanat tedavisinin çizim, resim, heykel, seramik, kolaj, edebiyat gibi birçok sanattan yararlanabileceğini ifade etti.
Sanat tedavisinin içimizde sessiz olanı seslendirdiğini belirten Şahin, sanat tedavisinin ifade etme, hayal gücü, aktif katılım, zihin-beden bağlantısı gibi süreçleri kullandığını dile getirdi. Bu süreçlerin, gevşemeyi ve özgüveni sağladığını, bireysel veya grupla uygulanabileceğini söyleyen Şahin, “Sanat terapistleri psikologlar, psikiyatristler ve psikolojik danışmanlar arasından yetiştirilir. Sanatçılar da eğitim alarak bir terapistle birlikte usta sanatçı olarak çalışabilirler” dedi.
Şahin: Sanat, bilinç öncesinde var olan savunma alışkanlıklarını engeller
Terapistin, danışanların kendi imgelerini anlamalarını ve yorumlamalarını sağlatacak açık uçlu, yönlendirme içermeyen türde sorular sorduğunu ifade eden Şahin, “Terapist bu tür soruları sorarken danışanı kendince uygun olan bir yönü izlemeye zorlamaz” dedi. Sanatın, katılımcıları sadece kendilerini yeni bir şekilde, sözel olmayan biçimde ifade etmelerine yardımcı olmadığını, aynı zamanda bilinç öncesinde var olan savunma alışkanlıklarını da engellediğini söyleyen Şahin, “Dahası bu yenilikle gelen meydan okuyuş, bir içsel motivasyon olarak işlev görür ve benlik farkındalığının yarattığı bazen acılı olan bir uğraşa oyun zevki katan bir durum oluşturur” dedi.
Sanat tedavisinde, resimle kendini ifade etme, dans ve hareket terapisi, müzikle terapi ve drama terapinin kullanıldığını söyleyen Şahin, “Sanat erişilemeyecek olanla bilinçsizce oynar ama yine de ona erişir” dedi.