LAÜ’de “Tüberküloz Farkındalık Etkinliği” gerçekleşti
LAÜ öğrencileri bilgi afişleri ve pankartlarla farkındalık yarattı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Dünya Tüberküloz Günü kapsamında “Tüberküloz Farkındalık Etkinliği” gerçekleştirildi.
Ekenoğlu: Öğrenciler farkındalık yaratmak ve bilgi paylaşmak için farkındalık masası kurdu
Etkinlik ile ilgili bilgi veren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yağmur Ekenoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılki sloganı ‘Tüberkülozu bitirmenin tam zamanı’ olarak belirlendi” diyerek, LAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin farkındalık yaratmak ve bilgi paylaşmak için farkındalık masası kurarak, el broşürleri, bilgi afişleri ve pankartlarla tüberkülozu bitirmenin ‘Tam Zamanı’ dediklerini ifade etti.
Öğrencilerin kampüs içerisinde sözlü olarak ve bilgi broşürleri ile bilgilendirme yaptıklarını dile getiren Ekenoğlu, öğrencilerin kendi hazırladıkları bilgi afişleri ve pankartlarla ilgi çekerek farkındalık yaratmaya çalıştıklarını vurguladı. Ekenoğlu, etkinlik kapsamında öğrencilerin tüberküloz hastalığının ne olduğu, bulaşma yolu, hastalığın belirtileri ve korunma yolları konusunda Türkçe ve İngilizce bilgilendirme yaptıklarını dile getirdi.
Ekenoğlu: Tüberkülozla mücadelede; bilgilenmek, bilgilendirmek, farkındalık yaratmak gibi çalışmalar çok önemli
Tüberkülozu (Verem), “Mycobacterium tuberculosis” bakterisi tarafından oluşturulan ve solunum yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olarak tamamlayan Ekenoğlu, “M.tuberculosis Robert Koch tarafından 24 Mart 1882’de keşfedilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerisi ile 1996 yılından beri ‘24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ olarak anılmaktadır” dedi. Ekenoğlu, önemli bir halk sağlığı sorunu olan Tüberkülozla mücadelede; bilgilenmek, bilgilendirmek, farkındalık yaratmak gibi çalışmaların çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Ekenoğlu: Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli sürede, eksiksiz şekilde tedavi edilirse hastalar yüzde yüz kalıcı şekilde iyileşebilir
“Dünyanın heryerinde bulunan Tüberküloz, dünya çapındaki ölümlerin ilk 10 nedeninden biridir” diyen Ekenoğlu, DSÖ verilerine göre her yıl yaklaşık 8.4 milyon yeni vaka görüldüğünü ve yılda 1,5 – 2 milyon kişinin veremden hayatını kaybettiğini ifade etti. Ekenoğlu, “DSÖ’ye göre dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz ile enfektedir ve enfekte her on kişiden birinde aktif hastalık gelişmektedir” diyerek, vücuttaki tüberküloz mikroplarının aktif hale gelirse hastalık yaptığını belirtti. Tüberkülozun en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda enfeksiyon yapabileceğini ve eğer tedavisiz bırakılırsa ya da yetersiz tedavi edilirse öldürücü olabileceğini dile getiren Ekenoğlu, “Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli sürede, eksiksiz şekilde tedavi edilirse hastalar yüzde yüz kalıcı şekilde iyileşebilir” dedi.