Özersay LAÜ’de Doğu Akdenizdeki son güncel gelişmeleri değerlendirdi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Doğu Akdenizde Yeni Konjonktür Işığında Kıbrıs” konulu konferans, 27 Şubat 2020 Perşembe günü saat 10:30’da Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Kudret Özersay’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Özersay, “KKTC ve Doğu Akdenizin geleceğini sadece Kıbrıs müzakereleri üzerinden okumaktan vazgeçmeliyiz”
Özersay sunumunda, “Ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz Bölgesi dışında değişen konjonktür ışığında Kıbrıs’ı nerede gördüğümüzü ve dış politikamızın bu anlamda nasıl şekillenmekte olduğunu sizlerle paylaşacağım. Doğu Akdenizin uluslararası bölgesel aktörlerinin giderek artan bir biçimde güç mücadelesi yaptıkları bir alana dönüşmekte olduğunu değerlendiriyorum. Doğu Akdenizdeki gelişmelere 2010 yılına giderek ve 2020 yılına geriden bakıldığında doğu akdenizin giderek bölgesel ve uluslararası aktörlerin bir alan içerisinde sahada bir güç mücadelesi içinde olduklarını söyleyebiliriz. Doğu Akdenizde Kıbrıs Türkünün geleceğini artık sadece Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs müzakereleri üzerinden okumak mümkün değildir. Dış politika açısından yakın zamana kadar Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs adasının ve Doğu Akdenizin geleceğini Kıbrıs sorununun çözümünü Kıbrıs müzakerelerinin gittiği yön ve sonucu olacak mı olmayacak mı üzerinden okumaya çalıştık. KKTC ve Doğu Akdenizin geleceğini sadece Kıbrıs müzakereleri üzerinden okumaktan vazgeçmeliyiz” dedi.
Özersay, Doğu Akdenizdeki gelişmelerin Kıbrıslı Türklere sunduğu fırsatları ele aldı
Doğu Akdenizde hızla dengelerin değiştiğini ve bu gelişmelerin bir yandan bir takım tehditleri ortaya çıkardığını bir yandan da bazı fırsatları beraberinde getirdiğini belirten Özersay, “Bizler Doğu Akdenizdeki son gelişmelerin sunduğu fırsatlar nelerdir diye bakacak olursak Kıbrıslı Türkler olarak bizim tanınmayan ama bu bölgede fiilen var olan bir devlet olarak kapsamlı bir çözümden önce de dikkate alınan bölgesel bir aktör olmamızı sağlayan bir fırsattır”dedi. “Kapsamlı bir çözümün gecikmesi durumunda Kıbrıslı Türklerin askıda kalan durumunu bir miktar aşmalarına yardımcı olacak ve uluslararası bölgesel aktörler ile ilişki içerisine girmemize yardımcı olacak bir fırsat alanı olarak değerlendirmek mümkündür” diyen Özersay, Doğu Akdeniz bölgesindeki Kıbrıslı Türklerin varlığını sürdürmesi, bölgedeki kaynakların kullanımının Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı kılınmaya çalışılırken, Kıbrıs sorununun çözümünden önce sadece Kıbrıslı Rumlar ile ilgili hak olarak görülmesi felsefe ve yaklaşımının değişmesi için bizlere fırsat sunduğunu dile getirdi. Özersay, çünkü yaşanan gelişmeler belki de bu bölgelerde istikrar için ve bölgesel barış için Kıbrıs sorununun çözümünden önce de Kıbrıslı Türklerin bu kaynaklardaki haklarına erişmeleri ve bu kaynaklardan yararlanmalarına imkan ve fırsat yarattığını dile getirdi.
Özersay, Kıbrıs Rum tarafının 2010 yılından günümüze deniz yetki alanlarında yapmış olduğu sözleşmeler hakkında detaylı bilgiler aktararak, doğu akdenizdeki mücadelenin sıradan bir kaynak paylaşımı mücadelesi olmadığını buradaki mücadelenin jeopolitik ve jeostratejik bir mücadeleninin ürünü olduğunu ifade etti. Soru cevap bölümü ile sunumunu tamamlayan Özersay’a LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen tarafından plaket takdim edildi.