Diş Hekimliğinde Ortodontik ve Estetik Tedavi Yöntemleri LAÜ’de ele alındı
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Diş Hekimliğinde Ortodontik ve Estetik Tedavi Yöntemlerinde Son Gelişmeler” konulu konferans düzenlendi. LAÜ TV Konferans Salonu’nda Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Eşref Vaiz moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa, Dr. Simge Diren Esener ve Dt. Eser Esener konuşmacı olarak katıldılar.
Diren: Ortodontik tedavide tellerin ilk uygulandığı seans ve ara seanslar ağrısız ve basittir
“Ortodonti” konulu sunumunda, ortodontiyi dişlerdeki çapraşıklıkları ve çeneler arası bozukluları teşhis eden, önlemeye çalışan ve tedavi eden diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olarak tanımlayan Diren, ortodontik tedavide ilk muayenenin 7-8 yaşlarında yapılması gerektiğini, her yaşta ortodontik tedavinin uygulanabileceğini dile getirdi. Diren, ortodontik tedavi gören yetişkinlerin tedavi sonrasında %83’ünün insan ilişkilerinde iyileşme, %58’inin kariyer başarılarında gelişme ve %92’sinin ortodontik tedaviyi diğer yetişkinlere de önerdiğinin ortaya çıktığını belirtti.
Tedaviye başlamadan önce yapılması gerekenleri muayene, radyolojik inceleme, fotoğraf kaydı, planlama ve tedavi olarak sıralayan Diren, ortodontik tedavi yöntemlerinin sabit, hareketli, lingual ve şeffaf plaklar ile tedavi olmak üzere dörde ayrıldığını söyleyerek, bu yöntemler hakkında detaylı bilgiler aktardı. Ortodontik tedavide tellerin ilk uygulandığı seans ve ara seansların ağrısız ve basit olduğunu söyleyen Diren, tellerin ilk takıldıktan sonra dişlere belirli miktarda kuvvet uyguladığı için hafif bir ağrı hissedilebileceğini fakat, 2-3 gün içinde hissedilen bu ağrının geçtiğini dile getirdi. Diş tellerinin dişleri kesinlikle çürütmediğine dikkat çeken Diren, tam aksine braketlerin yapıştırıldığı alanların, altına bakteri giremediği için çürükten korunduğunu, dişlerin çürümesinin ağız temizliğinin yeterli miktarda sağlanmamasından dolayı ortodontik tedavi ile bağlantısı olmadan ortaya çıkan bir sonuç olduğunu ifade etti.
Esener: Sosyal yaşamda en çok bakılan organ önce gözler sonra dişler
“Estetik Diş Hekimliğinde Güncel Yaklaşımlar” konusunda sunum yapan Esener, diş hekimliği ve estetiğin her zaman iç içe olduğunu anlatarak, hem tedavi hem estetik çalışmalarda estetik yönlü son gelişmeleri anlattı. Esener, estetik çalışmalarda bilgisayar teknolojisiyle harikalar yaratılabilineceğini görsel olarak yapılan klinik çalışma örnekleriyle sunarak, estetikte diş hekimliğinde gelinen son aşamaları katılımcılara aktardı.
Esener, diş hekimliğinde önce tedavinin yapılması gerektiğini ama insan hayatında ilk temasta, sosyal yaşamda en çok bakılan organın önce gözler, ikinci sırada dişlerin geldiğinin yapılan bilimsel araştırmalarda vurgulandığını anlatarak, estetiğin günümüzde daha da önemli bir noktaya geldiğini açıkladı.
Ağız ve Diş Sağlığı ile Diş Protez Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin katılımı ile gerçekleşen konferansın sonunda, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meltem Uçar tarafından katkılarından dolayı konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.