LAÜ’de AIDS’e dikkat çekildi
“Hastalığın aşısı ya da koruyucu tedavisi yok”
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle farkındalık yaratmak amacıyla “HIV ve AIDS” konulu konferans düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Mehmet İlktaç tarafından HIV ve AIDS hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Sarp: HIV ve AIDS hepimizi ilgilendirir
Konferans öncesi konuyla ilgili bir konuşma yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp, HIV ve AIDS’in herkesi ilgilendiren büyük bir sorun olduğunu söyleyerek bugün dünyada dil, din, köken, meslek, yaş, kadın, erkek, çocuk ayrımı yapmadan herkesi etkileyebildiğini belirtti ve korunma yollarını kısaca açıkladı.
İlktaç: En çok etkilenen bölge Sahra altı Afrika’dır
Konuşmasında, HIV’den dünyada en fazla etkilenen bölgenin Sahra altı Afrika olduğunu, Doğu Avrupa, Asya, Orta ve Güney Amerika’da da vakaların her geçen gün arttığını söyleyen İlktaç, HIV enfeksiyonunun erken döneminde ateş, boğaz ağrısı, vücut ve baş ağrıları, ishal, öksürük, kilo kaybı, terleme ve yorgunluk gibi belirtilerin görülebidiğini ifade etti.
“HIV ile enfekte hastalarda ortalama 10-15 yıl içinde AIDS gelişebiliyor”
HIV enfeksiyonunun görülmeye başladığı günden bu yana dünyada 78 milyon kişi hastalığa yakalandığını, 39 milyon kişinin de öldüğünü ifade eden İlktaç,“Bugün dünya genelinde 35 milyon HIV virüsünü taşıyan kişi var. Bunlardan 2,6 milyonu son 1 yıl içinde eklendi. Türkiye’de ise vaka sayısı 8 bin civarında olup, bunların dörtte üçü erkek, dörtte biri ise kadındır.
“AIDS, immun (bağışıklık) sistemini azaltarak diğer enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır” diyen İlktaç AIDS’in, insanlarda tedavisi zor enfeksiyonlara, hastalıklara ve sonunda ölüme neden olduğunu vurguladı.
“Hastalığın aşısı ya da koruyucu tedavisi yok”
Bütün enfeksiyonlarda korunma yöntemlerinin iyi bilinmesinin yanında, bu tür enfeksiyonlarla mücadele için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerektiğini bildiren İlktaç, şöyle devam etti:
“Bu nedenle bağışıklık sistemimizi olumsuz etkileyen uyuşturucu, sigara, alkol kullanımı ve aşırı stres gibi durumlardan uzak durmamız gerekir. AIDS’in ne olduğunu iyi tanıtmamız gerekir ki kişiler ona göre tedbirlerini alsın ve risk içeren durumlardan kaçınsın. HIV (İnsan İmmun yetmezlik) virüsü tarafından meydana getirilen kan, kan ürünleri ve diğer vücut sıvıları ile bulaşan, ciddi ve öldürücü bir hastalıktır. Kontrolsüz cinsel ilişki, ortak kullanılan kirli enjektör veya cerrahi malzemelerle test edilmemiş kan ve kan ürünleriyle ve anneden bebeğe hamilelik ve emzirme ile bulaşır. Hastalığın aşısı ya da koruyucu tedavisi yoktur.”
Konferansın sonunda öğrenciler, HIV ve AIDS’e dikkat çekmek amacıyla hazırlamış oldukları farklı pankartlar ve kırmızı balonlarla kampüs içinden Gemikonağı’na kadar yürüyerek çevredeki vatandaşlara hastalıkla ilgili bilgilendirme formları dağıttılar.